Ik ben het niet eens met de jaarlijkse huuraanpassing. Wat kan ik doen?

Per 1 juli mag Lefier de huur verhogen van jouw huurwoning. Huur je een sociale huurwoning met energielabel E, F of G? Dan krijg je dit jaar geen huurverhoging. Heeft jouw sociale huurwoning energielabel A, B, C of D? Dan wordt je huur verhoogd met 3,1%.

Voor 1 mei heb je een voorstel gekregen van de huuraanpassing. Ben je het niet eens met dit voorstel? Tot 1 juli kan je bezwaar maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing.

Hoe kan ik bezwaar maken?

Wil je bezwaar maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing? Dan moet je dit per (aangetekende) brief, per e-mail of via Mijn Lefier kenbaar maken aan Lefier. In de brief geef je aan waarom je het niet eens bent met de voorgestelde huuraanpassing. We hebben een voorbeeldbrief ‘Bezwaar tegen huurverhoging’ beschikbaar, die je kan aanpassen naar je eigen situatie.

Met welke redenen mag ik bezwaar maken?

Er zijn verschillende redenen waarvoor je bezwaar mag maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing:

  • Heeft de Huurcommissie je een huurverlaging gegeven vanwege ernstige gebreken aan de woning? Dan mag je totdat de gebreken zijn verholpen geen huurverhoging krijgen. Dit geldt ook als de procedure bij Huurcommissie nog loopt.
  • Voor 1 mei moet je het voorstel van Lefier hebben ontvangen. Is dat niet zo? Dan loont het om bezwaar te maken.
  • Wordt je huur vaker dan 1 keer per jaar verhoogd? Dan kan een bezwaar succesvol uitpakken. Let wel op! Er hoeft niet altijd een kalenderjaar tussen 2 jaarlijkse huurverhogingen in te zitten. Ging de huurverhoging van 2022 later in dan 1 juli, bijvoorbeeld op 1 september. Dan mag de huur in 2023 toch weer per 1 juli omhoog. Ook als je korter dan een jaar in jouw woning woont en je geen jaarlijkse huurverhoging hebt gekregen, dan is de huurverhoging gewoon geldig.
  • Jouw huurprijs wordt bepaald aan de hand van punten. Deze punten bepalen de maximale huurprijs van een woning. Wordt jouw huur hoger dan die maximale huurprijs? Dan is het zeker aan te raden om bezwaar te maken. De Huurcommissie heeft een waarbij je een aantal stappen moet doorlopen om te bepalen wat de maximale huurprijs voor jouw woning is.

Geen bezwaar maken voor slecht onderhoud

Goed om te weten! Onderhoudsgebreken zijn geen reden om bezwaar te maken tegen de jaarlijkse huuraanpassing. Wat kan je wel doen? Meld je klacht bij Lefier. Kom je er met Lefier niet uit, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Huuraanpassing vrije sector

Huur je een vrije sector woning, parkeerplaats, garage of bedrijfspand van Lefier. Dan wordt de huur ook ieder jaar per 1 juli aangepast. Woningen in de vrije sector krijgen in 2023 een huurverhoging van maximaal 4,1%.

Heb je nog vragen of wil je nog extra informatie? Neem dan gerust contact met ons op. <Contactgegevens eigen huurdersorganisatie invullen>.

 Ook kan je een kijkje nemen op www.huurcommissie.nl

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *