Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. Met deze wet wil het kabinet het huren weer betaalbaar maken. Daarnaast zorgt de wet ervoor dat je een huur betaalt dat past bij de kwaliteit van de woning.
Meer betaalbare huurwoningen
De kwaliteit van een woning wordt bepaald door het aantal punten dat een woning krijgt. Iedere woning krijgt punten voor bijvoorbeeld het aantal vierkante meter, het energielabel en de WOZ-waarde. Gezamenlijk vormt dit de maximale huurprijs. Een woning met 143 punten had al een maximale huurprijs. Met de nieuwe wet gaat deze grens omhoog en gaat het dus gelden voor alle woningen tot en met 186 punten.
En dat is niet het enige wat verandert. De nieuwe gereguleerde ‘middenhuur’ huurders kunnen nu ook bij de Huurcommissie terecht met een te hoge huur, maar ook met te hoge servicekosten of achterstallig onderhoud. Verder krijgen hoge energielabels meer punten. Een laag energielabel (E, F of G) zorgt voor minpunten.
Verschillen tussen zittende en nieuwe huurders
De wet pakt anders uit voor nieuwe huurders (huurders die huren na 1 juli 2024), dan voor zittende huurders (start huur voor 1 juli 2024).
Nieuwe huurders (start na 1 juli 2024)
Naast de sociale huur is er door de wet nu ook de gereguleerde middenhuur. Dit gaat om woningen die bij de start van het huurcontract een huurprijs hebben tussen de € 879,67 en € 1157,95 euro. Het puntenaantal is tussen de 144 en 186 punten.
Ga je na 1 juli 2024 een nieuwe woning huren? Op de website van de Huurcommissie kan je checken of je te veel huur betaalt. Met de Huurprijscheck achterhaal je hoeveel punten je woning heeft en welke maximaal toegestane huurprijs daarbij hoort. Betaal je te veel huur? Dan kan je daar direct wat aan laten doen.
Zittende huurders (huren voor 1 juli 2024)
Door wijzigingen in het puntenstelsel kan het zijn dat je woning een lagere maximaal toegestane huurprijs krijgt. Betaal je meer dan dit nieuwe maximum? Dan kun je huurverlaging krijgen. Net als bij de nieuwe huurders kan je de Huurprijscheck doen van de Huurcommissie om te controleren of de huurprijs omlaag kan.
Heeft je woning een laag energielabel (E, F, G)? dan is het zeker de moeite waard om de huurprijs te controleren.
Wat betekent de wet voor huurders in de vrije sector?
Bij een huurwoning in de vrije sector kan de huurprijs meestal niet omlaag door de Wet betaalbare huur. Wordt de woning opnieuw verhuurd? Dan kan de huurprijs mogelijk wel omlaag.
Heeft je woning volgens de nieuwe puntentelling een puntentotaal tussen de 144 en 186 punten? En is de prijs die daarbij hoort lager dan de huurprijs die je nu betaalt? Dan moet de huurprijs bij een nieuw huurcontract omlaag. Is het puntenaantal 143 punten of minder? Maar betaalde je vanaf de start van de huur toch een huurprijs boven de toen geldende liberalisatiegrens? Je huur kan dan al eerder omlaag.
Tot slot kunnen huurders in de vrije sector voortaan ook naar de Huurcommissie om de servicekosten te laten beoordelen.
Controle door gemeenten
De gemeente gaat ook handhaven in hoeverre verhuurders zich aan de regels houden. Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeentes boetes uitdelen aan verhuurders die te veel huur vragen. Daarnaast zijn verhuurders ook verplicht om de puntentelling mee te leveren als ze een woning verhuren.