Zelf klussen in de woning: Mag dat? 

Een muur schilderen of leggen van een vloerbedekking zijn werkzaamheden die je vaak uitvoert als je in een huurwoning komt wonen. Dit zijn voorbeelden van klussen die je gewoon mag uitvoeren als huurder. Bij sommige klussen heb je echter toestemming nodig van Lefier.

Voor welke klussen moet je toestemming vragen?

Een extra aansluiting voor elektrisch koken, het aanbrengen van een vaatwasmachine-aansluiting zijn voorbeelden van klussen waar je Lefier toestemming voor moet vragen. Heb je plannen voor een grote klus? Dan kan je via Mijn Lefier een aanvraag doen voor een ZAV (Zelf Aangebrachte Voorziening). Bij de aanvraag moet je aangeven in welke ruimte je de klus uit wilt voeren en wanneer je wilt beginnen. Het duurt maximaal 4 weken voordat je aanvraag wordt behandeld. Gaat Lefier akkoord met de aanvraag? Dan mag je pas beginnen. Slim is om alle informatie goed te bewaren en afspraken vast te leggen. Zo voorkom je achteraf discussies.

Wat mag niet?

Voor een groot deel van de klussen moet je toestemming vragen bij Lefier. Ook zijn er aantal klussen die Lefier sowieso niet goedkeurt. Deze zijn:

 • Het veranderen van de buitenkozijnen.
 • Het aanbrengen van een serre.
 • Plaatsen van een dakkapel.
 • Geiser vervangen.
 • Dak-, muur- of vloerisolatie.
 • Schilderen buitenzijde van de woning.
 • Muren wegbreken.
 • Inbouw jacuzzi of zwembad in de tuin.
 • Schotelantenne.
 • Gevel/gaskachel aanbrengen.
 • Schoorsteen/rookafvoer aanbrengen.

Een groot deel van deze klussen komen aan de orde tijdens projecten. Het gaat dan om bijvoorbeeld verduurzaming of renovatie van de badkamer, keuken en/of toilet.

Let op!

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je Zelf Aangebrachte Voorziening. Er zijn echter wel regels voor als je jouw woning verlaat. Niet alles mag namelijk in de woning blijven, tenzij  je het aanbiedt ter overname voor de nieuwe huurder. Houd hier rekening mee bij het bedenken van je klus.

Wil je meer weten over zelf klussen in de woning?

Neem contact op met Lefier: 088 – 20 33 000.  Zij kunnen aangeven of je een bepaalde klus wel of niet mag uitvoeren.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *